Voor Pampus...

Maandag 03 Augustus 2009 13:24

Een bezoekje aan Forteiland Pampus stond al een tijdje op mijn verlanglijst. Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover.

Fort PampusMet alle respect voor de Stelling van Amsterdam (doet me dan meteen weer denken aan onze moerasdraak) maar Forteiland Pampus kan toch wel het sufferdje van onze Nederlandse defensie genoemd worden. Tijdens de bouw bleek al dat het zes meter dikke, betonnen dak onvoldoende bescherming zou bieden tegen bominslagen. Gedurende WO I is er voor het eerst een regiment gelegerd, maar dat was ook meteen de laatste keer.

De kanonnen, nota bene geleverd door onze Duitse vijand, hebben alleen tijdens oefeningen geschoten. In WO II hebben de Duitsers al het metaal weer van het Eiland verwijderd voor andere doeleinden. In de latere hongerwinter hebben de Nederlanders al het hout van Pampus meegenomen om hun open haard brandende te houden en antiekrovers hebben uiteindelijk ook alle tegeltjes gejat.

Gelukkig is een groot deel van het Forteiland hersteld. En dankzij onze inspirerende Amsterdamse gids Lodi voelden wij ons zaterdag toch even het machtige kanonnenlegion van Pampus!

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Archieven

Weer in
’s-Hertogenbosch