Het wielrennen is dood, lang leve het wielrennen!

Dinsdag 23 Oktober 2012 15:06

Het valt niet te ontkennen, de dopingperikelen rond Lance Armstrong zijn funest voor het imago van de wielersport. Alle solodopinggevallen braken dat al stukje bij beetje af, maar dit nieuws zet de uitslagen van ruim 7 jaar wielrennen volledig op z’n kop.

Fokke en SukkeDat hij doping heeft gebruikt (laten we daar maar van uit gaan) in een peloton waar ongeveer iedereen dat deed kan ik hem misschien nog niet eens kwalijk nemen. Dat hij het op deze schaal deed, daar glashard over loog en zijn (jongere) teamgenoten ‘verplichtte’ deel te nemen vind ik onbegrijpelijk.

Ik begon me zo rond de eerste gloriedagen van Armstrong een beetje te interesseren voor de wielersport. Daarvoor vond ik het vooral eentonig en saai, ongetwijfeld een gebrek aan kennis en inlevingsvermogen. Als klein manneke zat ik uit pure verveling tijdens de veel te lange zomervakanties mijn tijd te verdoen met Bassie en Adriaan. Mijn vader was druk aan het werk in de tuin of schuur, maar kwam zo af en toe even binnen om de afstandbediening over te nemen en te kijken hoe het ervoor stond in de touretappe. ‘Ze zijn toch nog lang niet bij de finish?’ riep ik vol onbegrip.

Mede dankzij mijn bijbaantje als fietskoerier en enthousiastelingen om me heen begon het me daarna wat meer te boeien. Met mooie herinneringen aan de dagen dat Lance iedereen het snot voor ogen reed in de Alpen en Pyreneeën. Mezelf afvragen waarom dat verschil zo groot was deed ik toen nog niet. Achteraf kan dat ook niet enkel aan doping gelegen hebben, het halve peloton stond strak van alles wat prestatiebevorderend was. Dat moet je Armstrong dan weer meegeven. Armstrong mag die 7 Tours dan wel niet gewonnen hebben, wie dan wel blijkt nog een veel lastiger verhaal. Probeer maar eens wijs te worden uit dit schematische overzicht

Dat de Rabobank zich nu terugtrekt uit de wielersport mag je als Nederlander toch wel het dieptepunt in de huidige ontwikkelingen noemen. Hypocriet omdat ze ook in het verleden al van deze misstanden wisten? Misschien. Makkelijk omdat de prestaties van de herenprofploeg afgelopen jaar toch wel tegen vielen ook. Maar vooral sneu voor de jonge, schone en veelbelovende renners van de toekomst. Dat team zal vast wel op z’n pootjes terecht komen met Giant en/of een andere sponsor. Het blijft een einde van een tijdperk.

Hoe het nu verder moet aan het begin van het nieuwe tijdperk? Tja… Daar zijn de geleerden het ook niet over eens. Iedere bijzondere prestatie is op dit moment bijna verdacht. Of je nu Marianne Vos of Philippe Gilbert heet. De regels zijn te onduidelijk en worden voortdurend bijgesteld. Misschien hebben de teamartsen wel teveel vrijheid. En als de UCI, ASO, USADA, WADA en weet ik veel wie nog meer het allemaal niet eens zijn met elkaar, blijft het los zand. Eenduidig beleid, duidelijke regels, aanzienlijke boetes en levenslange schorsingen. Misschien dat we dan in de nabije toekomst weer eens een gele trui om de schouders van een verdiend en rechtmatig eigenaar zien.

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Archieven

Weer in
’s-Hertogenbosch