Sport kijken is saai…

Donderdag 12 Mei 2011 16:03

Toch? Althans, dat vinden de bonden en organisaties. Het moet leuker, attractiever, sneller, spectaculairder. En dus worden er allerlei aanpassingen verzonnen. Regelgeving, materiaal, omstandigheden, alles moet wijken voor het kijkplezier. Met alle gevolgen van dien.


Neem nou de terugspeelregel bij voetbal. Het ‘tikkie terug jaap’ en tijdrekken maar is verleden tijd, krijgt de keeper een bal aangespeeld van zijn eigen teamgenoot dan mag hij ‘m niet meer in z’n handen pakken. Natuurlijk maakt dat het ellendige tijdrekken wat lastiger, maar daar verzinnen ze wel wat op. En een tikkie terug kan nog steeds gewoon. Keken we voorheen minder voetbal dan na de invoering van deze regel? Volgens mij niet. Het nationaal, maar zeker ook het internationaal voetbal is nog altijd hetzelfde miljoenenbal. Het enige opwindende aan deze regel is de discussie die een al dan niet vermeende terugspeelbal oplevert.

 

tafeltennisNee, dan tafeltennis. En ik spreek uit eigen ervaring. Een jaar of tien geleden gingen zowel de regels als het materiaal volledig op de schop. In plaats van games tot 21 punten werd voortaan tot 11 punten gespeeld. Doorgaans om 3 gewonnen games in plaats van 2. Eén vliegje in je oog en je hebt nu een game verloren dus. En het balletje ging veel te snel en was voor toeschouwers nauwelijks te zien, dus dat werd vergroot van 38 naar 40 mm doorsnede. Tja… Stukken beter nu. Vanwege het WK tafeltennis in Ahoy is het even volop in het nieuws, maar het is nou eenmaal een sport die wat minder toeschouwers trekt. Korte games en grote ballen veranderen dat niet.

 

WeylandtOm over het wielrennen maar te zwijgen. Onmogelijke beklimmingen en levensgevaarlijke afdalingen moeten nieuw publiek en media-aandacht genereren. Met natuurlijk de Giro d’Italia als schrijnend voorbeeld. De gevolgen kennen we allemaal, Wouter Weylandt overleefde zijn afdaling van de Passo del Bocco (als molto dificile geklasseerd) niet. Nou, daar heb je je media-aandacht en al je kijkers.

 

Misschien moeten we gewoon maar eens terug naar het sporten om het sporten. Om de inspanning van de atleten te zien, de onderlinge strijd. Dan maar wat minder spectaculair. Dan maar niet iedere dag in het nieuws en dan maar wat kijkers minder op tv. En dat het maar duidelijk, aantrekkelijk en bovenal veilig is voor de sporters zelf…

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Archieven

Weer in
’s-Hertogenbosch